En Güncel Film Önerileri

Kuyucaklı Yusuf Kitap İncelemesi

  • 23 Şubat 2020
Kuyucaklı Yusuf Kitap İncelemesi

Kuyucaklı Yusuf Kitap İncelemesi

Kuyucaklı Yusuf Kitap İncelemesi

Merhaba arkadaşlar, bu seferki kitap incelememizde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı 100 Temel  Eser altında bulunan Sabahattin Ali’nin Kuyucaklı Yusuf adlı kitabını inceleyip yorumlayacağız. 1937 gibi bir tarihte yayınlanması bizce büyük bir önem taşıyan, Sabahattin Ali’nin ilk romanıdır. Henüz genç yaşda ki Türkiye Cumhuriyeti’nin içinden çıkan birinci sınıf bir edebi yapıttır.

KONUSU

Konusu bakımından Kuyucaklı Yusuf, konusu itibariye ailesinin katledilmesiyle sahipsiz kalan dokuz yaşındaki Yusuf’un olayı soruşturmak için Kuyucak’a gelen Nazilli Kaymakamı Selahattin Bey tarafından evlatlık alınanması ve Yusuf’un sonraki hayatını anlatır. Her ne kadar romanın baş karakteri Yusuf olsa da aslında yazar tarafında romanın tüm olay örgüsü Muazzez’in annesi Şahende Hanım üzerine kurulmuştur. Yusuf, köyden şehre yerleşen ve bu hayata ayak uyduramayan insan tipinin habercisi olarak görülür edebiyat dünyasında.

ZAMAN

Zaman olarak, 1903-1935 yılları arası Kuyucak Köyü’nde yaşanmış olaylardır. Osmanlı’nın yıkılış, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarına denk gelir hemen hemen.

ROMAN KAHRAMANLARI

Romanda sıkça görebileceğimiz kahramanlarımız şunlardır:

Yusuf : Ailesi eşkıyalar tarafından vahçice katledilmiştir. Kaymakam Selahattin Bey tarafından evlat edinilmiştir. Sert, içine kapanık ve cesur bir kişiliğe sahiptir. Evlat edinildiği ailenin kızı olan Muazzez’e aşık olmuştur. Kasabanın zenginleri ve onların oğullarıyla Muazzez için bir mücadele vermektedir.

Muazzez : Yusuf’un evlatlık olarak gittiği ailenin kızıdır. Yusuf’un karısıdır. Genç bir kızdır.

Kaymakam : Yusuf’u evlatlık alan kişidir. Yusuf’un eşi olan Muazzez’in de babasıdır. Merhametl, ailesine düşkün zaman zaman sinirli ve aksi olan bir devlet adamıdır.

Şahende Hanım : Kaymakam Bey’in kötü karısıdır.

Şakir: Kasabanın en zengini olan fabrikatörün oğludur. Parasıyla tabiri caizse külhanbeylik yapan kötü niyetli bir insandır.

Kuyucaklı Yusuf Hayat Hikayesi

Yusuf’un hayat hikayesi 1903 yılında başlar. Sessiz bir gecede Kuyucak Köyü’ne baskın yapılır. Bu baskında Yusuf’un annesi ve babası öldürülür. Olaydan hemen sonra olayı incelemesi için bir kaymakam gönderilir. Bu kaymakam Nazilli kaymakamı Selahattin Bey’dir. Selahattin Bey Kuyucaklı Yusuf’u evde bir başına beklerken bulur. Ailesini kaybetmiş olan ufacık çocuğu gören kaymakam dayanamaz ve Yusuf’u da yanında götürür. Yani onu evlat olarak edinir. Yusuf, kaymakamın yanında iken evin küçük kızı olan Muazzez ile birlikte büyür. Herşeylerini beraber yaparlar. Okula beraber giderler, hep beraber zaman geçirirler. Ancak Yusuf  ailesinin katledilmesi ve bunun gözünün önünde olması yüzünden okula devam edemez.

Bunların yanı sıra birde  Şahende Hanım’da Kuyucaklı Yusuf’dan nefret eder. Aslında onu hiçbir zaman evde istememiştir. Günler geçer gider.. Birgün Yusuf ve Muazzez arkadaşlarıyla  bayram yerine giderler. Burada kasabanın en zenginleri olan Şakir, Muazzez’e sarkıntılık eder. Yusuf’da dayanamaz ve Şakir’i döver. Şakir ise intikam arzusuyla oradan uzaklaşır. Şakir’in intikam planı ise Muazzez ile evlenmek olur. Bütün planları yapar ve babasını da yanına alarak Muazzez’in babasıyla kumar masasına oturur (Şakir’in Babası).

Kumarda kaybeden ve hayli borçlanan Selahattin Bey borcunu ödeyemez. Şakir’de bunu fırsat bilerek Muazzez ile evlenmek istediğini belirtir. Bu sayede kaymakamın bütün borçları silinecektir. Borcunu ödeyemeyecek durumda olan kaymakam ise bu iğrenç teklifi kabul etmek zorunda kalır. Olayı öğrenen Kuyucaklı Yusuf  ise durmaz ve arkadaşı Ali’den borç alarak kaymakamın kumar borcunu öder. Ancak bu seferde Ali’nin yaptığı iyilik yüzünden Muazzez Ali ile evlenmek zorunda kalır.

Muazzez’in Ali ile evlenmesi en az Yusuf kadar Şakir’ide sinirlendirir ve düğün meydanında Şakir Ali’yi öldürür. Olay Şakir’in maddi gücü sayesinde hemen örtbas edilir.  Şakir’in yaptıklarına gören Yusuf , bu olaylardan sonra Muazzez’i de alır kaçar ve evlenirler. Kaymakamın isteği üzerine çift kasabaya geri döner ve Yusuf kaymakamlıkta çalışmaya başlar. Bu olay bir nebze de olsa hayatlarını düzene koyar. Bir süre sonra kaymakam ölür ve bu an itibariyle evin hanımı Şahende Hanım ile Şakir’in bütün kininin ve nefretinin Yusuf’a kusulması anlamına gelir.

Yusuf’un görevi değiştirilir. Köy köy dolaşan Yusuf köy tahsildarlığı yapmaya başlar. Hem kaymakam hem Yusuf’un ortalarda olmaması Şahende Hanım’ı daha da yoldan çıkarır. Şakir’ide arkasına alan Şahende zenginlerin arasına girer. Alkol ve eğlencenin bataklığına düşer. Evinde de partiler vermeye başlayan Şahende, zamanla Muazzez’i de bu pisliğin içine çeker. Bir gün iş gezesi dönüşü arkadaşları Yusuf’a Şahende Hanım ve Muazzez’in yaptıklarından bahsederler. Deliye dönen Yusuf, Şahende’ni düzenleği bir yemek organizasyonunu basar ve rastgele ateş etmeye başlar. Muazzez dışında bütün konukları öldürür. Muazzez ağır yaralanmıştır. Muazzez’i de alarak kasabadan kaçmaya çalışan Yusuf maalesef onu hayatta tutamaz. Yolda ölen Muazzez’i bir ağacın altına gömer. Bu olaydan sonra Kuyucaklı Yusuf’u bir daha kimse görmez.

Başlangıca da sonuda kötü olan bir gerçekçilik akımının en güzel eserlerinden bir tanesini sizin için inceledik. Küçük yaşlarda anne babası gözlerinin önünde vurularak öldürülen, daha sonra evlatlık olarak alınan, evlatlık alındığı evin hanımı tarafında sürekli hor görülen bir çocuk nasıl olabilirse Yusuf’da öyledir. Nedeni budur ki sosyalist gerçekçi edebiyatta kült roman adresi arayanlara gösterilebilecek en iyi adres KUYUCAKLI YUSUF.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ