En Güncel Film Önerileri

Yok Olmanın Eşiğinde Bir Tarih Hasankeyf

  • 26 Şubat 2020
Yok Olmanın Eşiğinde Bir Tarih Hasankeyf

Yok Olmanın Eşiğinde Bir Tarih Hasankeyf

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde yapılacak olan Ilısu Barajı bölge halkını ve canlı türlerini tehdit ediyor. Hasankeyf ilçesinin tarihi mirasları 12 bin yıl öncesine dayanıyor. Hasankeyf 1981 yılında doğal koruma alanı olarak seçilmişti. Yapılacak olan Ilısu Barajı bu tarihi mirası yer yüzünden silecek mi ?

Yok Olmanın Eşiğinde Bir Tarih Hasankeyf

KOCA BİR TARİH SULAR ALTINDA KALDI

Güney Doğunun en çok turist ağırlayan şehirlerinden Batman il sınırlarında bulunan 12 bin yıllık önemli bir tarihe sahip Hasankeyf ilçesi yavaş yavaş sular altında kalmaya başladı.

Baraj yapımı dolayısıyla koca bir tarihi mirası sular altında bırakılan şehir halkı ise yeni yerleşim bölgelerine tasfiye edildi. Tarihi çarşı’da yıkılan dükkan ve meskenlerin altından ise yeni tarihi eserler çıktığı öğrenildi. Bir yandan yıkım devam ederken bir yandan ise kazı çalışması başlatıldı.

HALK BÖLGEYE AKIN ETTİ

Geçtiğimiz pazar günü ise her geçen gün su altında kalan Hasankeyf ilçesi hatıralarını,anılarını,geçmişini son kez gözünün önüne getirmek isteyen ziyaretçiler yok olan tarihi şehre son kez veda etmek ve fotoğraflar çekmek için şehre akın etti.

Öyle ki Tarihi çarşı ve yeni yerleşim bölgesinde bulunan trafik sıkıştı. Tarihi çarşı’da bulunan Tarihi köprü ise su seviyesinin yükselmesinden dolayı Araç ve halka kapatıldı.

Sosyal medyada bir çok kişi tarafından protesto amacıyla yaşlı bir adamın veda fotoğrafı paylaşıldı.

Sosyal medyada büyük ilgi gören görsel

HALK TEPKİSİNİ SÜRDÜRÜYOR

Bazı tarihi yapılar ve eserler yeni yerleşim bölgesine taşınsalar da halk eski şehrin tarihi olduğunu,anıları ve hatıraları taşıyamayacaklarını söyleyerek  sitem ettiler.

Bir çok sivil toplum kuruluşu,Sanatçı,Siyasetçi ve halk projenin yanlış olduğu konusunda hükümete çağrıda bulunsalar da hükümet projeden geri adım atmayacağını duyurdu.

Hasankeyf çarşısının 3 km uzaklığındaki tepeye inşa edilen yeni yerleşim bölgesinde ise hak sahiplerinin mağduriyetinin devam ettiği iddia ediliyor.İskan kanunu dolayısı ile çarşıdaki bazı dükkan sahiplerine hakları teslim edilmiyor.

Bekar olan hisse sahiplerine ise yeni yerleşim bölgesinden yapılan 700 civarı konut ve dükkan bulunan taşınmaz hakları ise iade edilmiyor.

HATIRALARIMIZ SU ALTINDA KALDI

Bazı bölge sakinleri gerek yeni yerleşim bölgesinde hak sahibi olamadıkları için gerekse tarihi çarşı da ki anı ve hatıralarından dolayı Tarihi çarşı ya son ana kadar sahip çıkmak ve haklarını almak istediklerinden tarihi çarşıyı terk etmiyorlar.

80 BİN İNSAN TAŞINIYOR

Bölgede bulunan yerleşim yerlerinde hayatlarını sürdüren 80 bin kişinin göç etmesi olağan. 100 ün üzerinde hayvan türünün yaşam alanı tehlikede. İçlerinde soyu tükenmekte olabilecek canlılar da bulunuyor.

ILISU BARAJI HASANKEYF’TE YAPILACAK PEKİ FAYDALARI NE OLACAK

Ilısu Barajı Hasankeyf’te olacak. Devlet su işlerinin açıklamasına göre 8 milyar liraya mal olacak Ilısu barajı, 1200 MW’lık gücü ile Türkiye’nin en çok enerji üreten 4. hidroelektrik santrali olacak ve yıllık 4.12 milyar kw/s elektrik üretecek. Baraj bu elektrik üretimi seviyesi ile 2016 tüketim verilerine göre elektrik enerjisi ihtiyacının %1,39 unu karşılayacak. 2019 yılında su depolanmaya başlayan baraj’da henüz su seviyesi yarıya ulaşmamıştır. Barajın tam su kapasitesi 10.5 milyar metreküp olacak. Barajın yapılması ile Terör örgütlerinden PKK’nın bazı geçiş noktalarının yok olacağı tahmin ediliyor. Yapılan tahminlere göre PKK’nın ara sıra kullandığı düşünülen 1000’e yakın mağaranın sular altında kalacağı düşünülüyor.

Ancak halk ve bazı çevre bilimciler barajın bu yöredeki tüm ekolojik dengesinin bozulacağını iddia ediyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ