En Güncel Film Önerileri

Franz Kafka Dönüşüm Kitap İncelemesi

  • 30 Kasım 2020
Franz Kafka Dönüşüm Kitap İncelemesi

Franz Kafka’nın Dönüşüm adlı kitap incelemesine hoş geldiniz arkadaşlar. Dönüşüm kitabı değişim veya metamorfoz teması ile yazılan bir öyküdür. İlk olarak 1915 yılında yayımlanmıştır. Kafka’nın en popüler eseri olarak da görülmektedir. Franz Kafka Dönüşüm Kitap İncelemesi

Franz Kafka – Dönüşüm Kitap Özeti

Kitabımız Gregor Samsa’nın bir sabah uyandığında kendisini dev bir böceğe dönüşmüş bulmasıyla başlar ve hayatındaki değişiklikleri anlatarak devam eder. Samsa bir sabah uyanır ve kendini böceğe dönüşmüş olarak bulur. Yataktan kalkmak ister fakat bu bir önceki sabaha nazaran daha zor bir eyleme dönüşmüştür. Zaten alarmı duymadığı için geç kalkmıştır ve bu işe de geç kaldığı anlamına gelir. Yataktan kalkmak için verdiği çaba maalesef birbirinden bağımsız yeni ayaklarına yetmez. Bu sırada annesi ise uyuyakaldığı düşüncesiyle kapıyı çalmaya başlar. Kitli kapının ardında ki Gregor uyandığını belirtse de bir sorun daha vardır..

Sesi oldukça değişiklik göstermiştir ve bu durumu annesi anlar. Neyse ki hasta olduğunu düşünür. Verdiği tüm uğraşlarından sonra yataktan kalkmayı başarır. Bu yeni vücuduna alışması hiç de kolay olmayacaktır. Daha sonrasında ise patronu kızgın bir şekilde eve gelir ve Gregor’a soru sormak ister ama ortada büyük bir sorun vardır. Gregor artık konuşamamakta ve sesi de hayvan sesi gibi çıkmaktadır. İşten kovulacağını anlayınca kapıyı açar ancak patronu korkudan koşarak kaçar, annesi bayılır, babası ise sopayla vura vura odasına geri sokar. Gregor artık tamamen emindir. Bir böceğe dönüşmüştür.

Gregor’un sadece görüntüsü değil yemek yeme alışkanlığı da değişmiştir. Artık eskiden sevdiği yiyecekleri değil de bozulmuş ve kokuşmuş yiyecekler yemektedir. Kız kardeşi Grete bunu fark eder ve bu tür yiyecekleri onun odasına bırakır. Zaten onu sadece kız kardeşi düşünmektedir. Grete abisinin odasını temizler, ona yiyecek bir şeyler getirir. Gregor kardeşinin hayali olan okula gönderme planları yapar.

Grete keman çalar ve hayali konservatuvara gitmektir. Gregor’un tek isteği kardeşinin konservatuvara göndermektir. Bunun için çalışır ve bunu noel arifesinde açıklar. Gregor’un babası evlerinin bir odasını üç kişiye kiralar. Babasının kiracılara göstermiş olduğu hassasiyet ve özeni gören Gregor çok üzülür. Kız kardeşinin de onun iyileşeceğine olan inancı kalmamıştır ve bir iş bulup çalışmaya başlar. Zaten Grete abisine eskisi kadar da iyi davranmaz. Gregor’ ın odası adeta pislik içerisindedir. İş bulduktan sonra abisinin evden atılması gerektiğini dile getiren ilk kişi Grete’dir. Babası Gregor’ a şiddette uygulamaya başlar ve Gregor’un sırtında açılan yara onun ölümüne sebep olur. Bir sabah evi temizlemeye gelen hizmetli Gregor’u ölü halde bulur. Bu durumu  aileye haber verir fakat kimse bir şey olmamış gibi hayatına devam eder. Hizmetli Gregor’u faraşla beraber çöpe atar. Ailenin geri kalanı ise uzun bir süredir planladıkları bir tatile çıkarlar.

Dönüşüm kitap özeti bu kadardı. Başka bir kitap özeti içinBörü Kitap Özeti 

Franz Kafka – Dönüşüm Kitap İncelemesi

Bu bölümümüzde ise kitap analizi ve kendi yorumlarımız vardır arkadaşlar.

Kafka’nın metafor kullanma yeteneğini en iyi gösterdiği kitap olduğu fikrine sahibim. Samsa yaşadığı dönemin gerektirdiği gibi bir yaşam süren, sisteme köle hale gelmiş, toplumun ona biçtiği rolü başarılı bir şekilde oynayan bir genç. Aslında Samsa’nın toplum sisteminden kaçıp ‘birey’ olmak için çaba gösteren, ideal bir insan olmaya çabaladığını görüyoruz. Hikayede ki ‘hayvana dönüş’ tasvirinin aslında Samsa’nın ideal insana geçişi olarak lanse edilir. Kitaptaki aile yapısına baktığımızda gerçekten de ö dönemin toplum yapısı özetler niteliğinde. Toplumun dayattığı şeyleri yapmazsan dışlanırsın ifadesi net bir şekilde anlaşılıyor. Akılda şu soruda kalmıyor değil..

Gregor Samsa felç geçirmiş olsa bu olaylar yaşanır mıydı ? kendi fikrimce bu kadar da olmazdı. bunun iki seçeneği var gibi. Kafka ya daha derin bir mesaj vermek istedi ya da böyle uç bir örnekle anlatımını güçlendirdi. Kısaca ne anlatıyor derseniz. Olması istenilen olmayı kabul edemeyen Samsa’nın bunu dışarıya vurmasıyla etrafının onu yabancılaştırmasını, insanların çıkar sağlama duygusuyla bireye yaklaşımını ve çıkarlarını gerçekleştiremeyeceklerini sezmeleriyle en yakınlarını bile dışlayarak yok edişini bir hamam böceği üzerinden ustalıkla işliyor. Eğer toplumu edebi bir dille eleştirip bunu da öyküleştirme adına bir taht kurulacaksa bunun hak edeni Kafka’dır. En azında bu kitapla. Okuyup üzerine düşünmeniz gereken bir kitap olduğunu düşündüğüm bu kitap incelemesinin sonunda geldik. Umarım beğenmişsinizdir.
Bu tarz kitap incelemeleri ve kitap özetleri için: Kitaplar

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ