En Güncel Film Önerileri

Paradoks Nedir ?

  • 18 Kasım 2019
Paradoks Nedir ?

Paradoks görünürde doğru olan ifade veya ifade topluluklarının herhangi bir tenakuz ya da içgüdülere karşı bir sonuç oluşturmasıdır. Basitçe paradoks doğruların birbirleriyle çelişmesi veyahut yanlışların birbirleriyle çelişmesi diyebiliriz. Paradoks Nedir ? Paradoks çeşitleri nelerdir ?

Paradoks Çeşitleri Nelerdir?

1-) Ok Paradoksu:

Ok Paradoksu: Zaman  “an” topluluklarından oluşur. “An” zamanın en ufak parçasıdır, parçalanamaz. Bir ok hareket halinde veya hareketsiz haldeyken aslında hiç bir vakit hareket edemez. Zira hareket gerçekleşmesi için okun bir anın başlangıç noktalarında, anın sonunda ise başka bir noktada bulunması gereklidir. Yalnız bunun olması için “an”ın bölünebilir olması gereklidir ki buda tanıma göre mümkün değildir. Dolayısıyla ok esasında hareket etmemiştir.

2-) Zaman Yolculuğu Paradoksları:

  Dede Paradoksu:

Dede paradoksu büyük baba paradoksu olarak ta bilinmektedir. Zaman yolculuğu paradoksları arasında en ünlü paradokstur. Zamanda yolculuk yaptığımızı varsayıp geçmişe gidelim. büyük babanızın Büyük annenizle tanışmadan önce büyük babanızın ölümüne sebep olduğunuzu varsayalım. Bu halde siz asla dünyaya gelmemiş olacaksınız. Böylece zamanda geriye gidip Büyük babanızı da öldürememiş olacaksınız.

  Yazgı Paradoksu (Dede Paradoksunun tersidir):

Bu paradoksa göre zamanda yolculuk yapıp geçmişe giden kişilerin, herhangi bir olayı değiştirme ihtimali yoktur. Değer verdiği birisine araba çarpmasını engellemek isteyen birisini düşünelim, bu kişi kaza gerçekleşmeden olay yerine yetişmek için araba ile giderken, kurtarmak amacıyla geri döndüğü kişiye çarpar ve gelecekteki kendisinin, geçmişe dönmesine sebep olan ölüme neden olacaktır. Özetle zamanda yolculuk yapıp geçmişe giderek yapılan müdahaleler geleceği değiştirmez. Aksine o geleceğin yaşanmasına sebep olur.

3-) Pinokyo Paradoksu:

Pinokyo paradoksunda Pinokyo burnunun uzayacağını iddia ederse ve burnu uzamaz ise yalan söylediği için burnu uzar ve yalan söylememiş olduğundan burnu uzamaz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ