En Güncel Film Önerileri

Snyder Cut İncelemesi – Zack Snyder’s Justice League Nasıl Olmuş?

  • 01 Nisan 2021
Snyder Cut İncelemesi – Zack Snyder’s Justice League Nasıl Olmuş?

Zack Snyder’ın filmi uzun bir süredir bekleniyordu. Bu içeriğimizde Snyder Cut incelemesi, Snyder Cut’ın konusu ve Zack Snyder’s Justice League filminde, karakterlerin bizlere nasıl sunulduğuyla ilgili alt başlıklar olacak.

Öncelikle filmle ilgili bazı temel bilgileri vermekte fayda var. Bildiğiniz üzere bazı sözde incelemelerde filmin yeniden çekildiği ve iyi olan sahnelerin Christopher Nolan’ın elinden çıktığı söylendi. Bu bilgi doğru değildir, bu ve bunun gibi yalan yanlış bilgileri aklınızdan çıkardıktan sonra filme objektif bir şekilde bakacağız.

Snyder Cut – Zack Snyder’s Justice League Nedir? Neden Director’s Cut değil?

İlk olarak Snyder Cut nedir? Bu Zack Snyder ne iştir? Diyenler için kısa bir açıklama yapalım.

Zack Snyder, 2013 yılında Man of Steel, 2016 yılında Batman v Superman filmleriyle DC genişletilmiş evreninin temel taşlarını sunmuştu. Bu iki filmin ardından çıkan ara filmleri es geçersek, DC evrenini büyük ölçüde genişletecek olan film Justice League’in çekimlerine başlanmış hatta bitirilmesine çok az kalmıştı. Yönetmen koltuğunda yine Zack Snyder oturuyordu.

İlginizi çekebilir: Zack Snyder Kimdir: Yönetmen

Maalesef Zack Snyder’ın kızı intihar edince filmin çekimlerine ara vermesi gerekti. Filmin çekimleri derken, filmin zaten %90’a yakın bir kısmı bitmişti, gereken bazı ek çekimler ve montaj aşamasıydı. Şimdi biz kısaca montaj aşaması dedik ancak en çok para isteyen iş burada. Bildiğiniz üzere süper kahraman filmlerinin bütçesinin büyük bir çoğunluğu genellikle görsel efekt teknolojilerine gitmekte. Zack Snyder’ın kurgusu böylece çıplak kaldı diyebiliriz. Warner Bros stüdyoları filmi ertelemek istemiyordu, bu nedenle Zack’in yerine projeye Avengers 1 ve Avengers Age of Ultron filmlerinin yönetmeni Joss Whedon’ı getirdi.

Burada kapalı kapılar ardında ne konuşuldu hiçbirimiz bilemeyiz. Stüdyo belki de Whedon’a filmi değiştir, kendi bildiğin gibi çek demiş olabilir. Öte yandan, verilen bilgide Whedon filmin eksik kalan yerlerini çekip, kurgusuyla ilgilenip bitirecekti. Böylece film 2017 yılında, Zack Snyder’ın imzasıyla ortaya çıkacaktı.

justice-league-whedon-vs-snyder

Şimdi bu kısmı bilenler bu incelemede bunların ne işi var diyor olabilir. Bazı büyük sinema incelemesi yapan insanların filmle ilgili anlattığı yanlış bilgileri ortadan kaldırmak için. Whedon, filmi resmen baştan sona değiştirerek bir nevi kendisi baştan çekti ve Justice League’in bütçesi şiştikçe şişti. Film 2017 yılında vizyona girince hasılat olarak ön görüleni yapamadı ve başarısızla anılacak bir DC evreni sağladı.

Buraya kadar herkes tamamsa şimdi nedir bu Snyder Cut? Mevzusuna gelelim. Bildiğiniz üzere vizyona giren bir filmin, görmediğimiz sahnelerini ya da yönetmenin bize “Ben bunları da çektiydim alın bir bakın!” diye söylediği Director’s Cut diye bir olay vardır. Buna yönetmenin kurgusu denir.

director's cut-yonetmenin-kurgusu

Bu yönetmenin kurgusu olayı da filmi çeken yönetmenin ek olarak göstereceği sahneleri içerir. İşte bu yüzden, Justice League filmi Zack Snyder’s Justice League ya da Snyder Cut olarak çıkmıştır. Eğer Justice League Director’s Cut olarak çıksaydı, bu Joss Whedon’ın değiştirdiği ve kendi eklediği sahnelerle ortaya çıkan farklı bir filmden görmediğimiz sahneler anlamına gelirdi. Yani Justice League filminin, neden Director’s Cut olmadığını anlattığımıza göre, filmin tekrardan çekilmediğinin altını çizebiliriz.

Zack Snyder’s Justice League Film Konusu – Snyder Cut Konusu

Şimdi gelelim filmin konusuna. Snyder Cut incelemesi ya da konusu kısmında herhangi bir spoiler yoktur.

Zack Snyder’s Justice League konu olarak 2017’de çıkan Justice League filmiyle aynı hikayeyi işliyor. Bu zaten bilinen bir şeydi. Önemli olan burada bu konunun nasıl işleneceğiydi. Bu kısımları zaten inceleme kısmında ele alacağız. Öncelikle konuyu tekrardan bir hatırlatalım. Filmde Batman v Superman filminin son sahnelerinden biriyle açılış yapılıyor. Bunun ardından yine Bruce Wayne’in tehlikelere karşı bir ekip kurmak istediğini görüyoruz. Batman v Superman filmini izleyenler zaten biliyorlar ki Clark Kent’in olmadığı bir dünyadayız. Batman bu ekibi kurmaya çalışırken, Diana ona tehlikenin zaten geldiğini söylüyor.

Filmin kötüsü olan Steppen Wolf karakteri ana kutuları ele geçirmek için dünyaya iniş yapıyor. Üç ana kutuyu aldığı zaman motivasyonuna ulaşacak. Kahramanlarımızda birleşerek buna engel olmanın peşinde.

Zack Snyder’s Justice League İncelemesi, Snyder Cut Olmuş mu?

Zack Snyder’s Justice League İncelemesi içinde spoiler yoktur. Spoiler olan kısımlarda uyarı verilecek.

Snyder Cut, Whedon’ın versiyonundaki hikayeyi işliyor demiştik konu kısmında. Öncelikle 4 saatlik süresinden başlamamız gerekiyor. 4 Saat boyunca hiçbir şekilde sıkılmadan izlenebilir bir film olmasının yanı sıra, filmin 7 bölüme bölünmesi, izlenmesi açısından da büyük bir kolaylık sağlıyor. Bir oturuşta 4 saat bana uzun gelir diyenler, bir mini dizi izliyormuş gibi bu yedi bölümü zaman içinde tüketebilir. Film konusunu önceki filme göre çok daha güzel işliyor. Her karakter detaylandırılmış her karakterin sunumu oldukça başarılı.

4 Saatlik gerçek bir Justice League hikayesi izlediğimiz filmde adeta karakterler kurtarılmış. Batman karakteri bildiğiniz üzere DC’nin en önemli karakteri. Gerek popüler kültürdeki yeri olsun gerek pazarlama konusundaki güçlü yüzü olsun, Batman karakterinin imajı DC için esasında çok önemli.

snyder-cut-batman

Ben Affleck’in Batman’e hayat verdiği yapımda, Whedon’ın kurguladığı Batman’den çok farklı bir Batman görüyoruz. Bildiğiniz üzere Whedon’ın filminde, Batman Süpermen aşığı bir adam ve sürekli şakalar yaparak, Marvel sinematik evrenindeki Iron Man’e benzeyen biriydi. Batman, Zack Snyder’ın filminde bu kötü imajından kurtul ve olması gerektiği gibi yazılmış.

Zack Snyder’ın zaten yılışık bir Batman yapma imkanı yoktu. Bildiğiniz üzere sinema tarihinin en karanlık Batman’lerinden birini bizlere Zack Snyder izletmişti. Batman v Superman filminin devamı, Jusice League filmine yakışan Batman, önce ki filmde gördüğümüz gibi sert karanlık olmalıydı. Zack Snyder’s Justice League’de Batman olması gerektiği gibiydi.

Peki Batman’i sadece böyle şaka yapmayan ciddi bir adam olarak mı yapmış? Hayır, Batman ekibe ciddi şekilde katkı sağlayabilen, kararları veren bir portre çiziyor. Önce ki filmde Batman yaratıklar karşısında sadece seyirciyken, bu filmde Batman oldukça etkili ve kusursuz bir şekilde savaşabiliyor.

İlgili: Ben Affleck Batman Rolünü Niye Bıraktığını Açıkladı

Zack Snyder’s Justice League İncelemesi – Batman v Joker sahnesi SPOILER

Çizgi roman uyarlaması filmler içinde yine en epik sahnelerden birine imza atan Zack Snyder, Jared Leto’nun Joker’ı ve Ben Affleck’in Bruce’unu öyle bir karşı karşıya getirmiş ki inanılmaz. Bu filmle Joker ne alaka? Fan servis falan filan diyebilirsiniz. Ancak bu sahnenin mükemmelliğini değiştirmez. Daha önceden söylediğim gibi Jared Leto, Joker için en iyi isimlerden birisi. Önce ki filmlerde kendisini ayrılan sürenin azlığı ve Joker’e çizilen imaj, onu kurban etmişti. Zack Snyder, Leto için çizdiği bu mükemmel imajla onun aslında ne kadar iyi bir Joker olacağını kanıtladı.

snydercut-batman-joker

Bu epik sahnede Joker’ın Batman’i ne kadar iyi tanıdığını görüyoruz. Sevdiklerini kaybetmenin ne demek olduğunu iyi bilen Batman ve onu çok iyi tanıyan bir Joker söz konusu. İkisi arasındaki diyalog çizgi romanlardaki gibi harika bir şekilde işleniyor. Hatta Batman’in Joker’in sesini duyduğu o an gözlerinin ifadesi bile başına neler geleceğinin farkında olduğunu kanıtlıyor.

Batman Joker’e “Benim bile bir sınırım var.” Dedikten sonra, Joker’in, “Beni öldürür müsün? Hayır, bunu yapamazsın. En iyi dostunum” diyor. Böylece ikilinin çizgi roman serilerindeki aralarındaki tuhaf bağ canlanmış oluyor. Snyder Cut’ın böyle bir sahneyle geleceğini ben bile tahmin etmiyordum. Bu sahnenin olası bir gelecekten geliyor olması ayrı bir konu.

-SPOILER BİTİŞİ-

Justice-League-Snyder-Cut-cyborg

Batman karakteriyle ilgili durumu anlattıktan sonra hikayenin diğer karakterler için çıkardığı paya geçelim. Whedon’ın filminde Cyborg önemsiz bir karakterken, Zack Snyder bu filmde onun neler yapması gerektiğini ve bunları yapmadığında neler olabileceğini açık açık anlatıyor. Cyborg’un başına gelenleri ve karakterin derinliğine filmde inilmiş. Zack Snyder’s Justice League filmi, aslında 3 saat olarak bile sinemada gösterime girse izlenebilir ve evreni genişletmek için eksiksiz bir film olabilirdi. Ancak böyle olmadı, Cyborg karakterine ısınmamızın yanı sıra bazı şeylerin neden olduğunu görmüş olduk. Üstelik filmin 70 milyon dolarlık bütçesine rağmen bu CGI karakterin görünüşü hiç de kötü değildi.

İlgili: Ray Fisher Cyborg Rolünü Niye Bıraktığını Açıkladı

Öte yandan ekibin bu hikaye içindeki en önemli karakter Flash için ayrı bir parantez açmak gerekiyor. Flash bu filmde tam anlamıyla mükemmeldi. Şöyle bir düşündüğüm zaman Flash karakterini ilk olarak böyle görseydik her şey çok farklı olurdu. Batman v Superman filminde, Bruce mesaj getiren Flash işte bu filmdeki Flash diyebiliriz. Önce ki filmde böcek ittirmekten bile korkan, hiçbir işe yaramayan ve kendi motivasyonu dahi olmayan, sürekli şaka yapan Flash gitmiş. Elbette Flash için yaşı dolayısıyla birazcık daha eğlenceli olması beklenebilir. Ancak bu eğlencenin dozu bu kadar ayarlanabilirdi. Zack Snyder bu dozu çok iyi ayarlamış. Yeri geldiğinde işe yarayan, yeri geldiğinde şaka yapabilen ve kendisine düşen büyük görevin yapılması icap ettiğinde yapan bir Barry Allen var.

The-Flash-Zack-Snyders-Justice-League

Justice League Snyder Cut İncelemesi / Steppen Wolf – Superman

Konuları birazcık dağınık götürüyor olabiliriz. Ancak Flash sonrası bana göre en merak edilen şey filmin kötüleri. Önce ki filmde Steppen Wolf karakterinin hiçbir şekilde bir amacının olmadığını görmüştük. Bu karakteri ne diye böyle yazdınız ki? Bu filmde Steppen Wolf tam anlamıyla bir amaca hizmet eden ve yaptığı eylemleri gerçekleştirmesi gereken bir kötü karakter olmuş. Filmin ana kötüsünün öncekine nazaran iyi bir motivasyonu olması ve filmdeki yaptığı eylemlerin aptalca olmaması bizleri sevindirdi. Filmi mutlaka sansürsüz izleyin!

Süpermen, Zack Snyder’ın Justice League filminde tam olarak olması gerektiği gibi olmuş. Man of Steel, Batman v Superman filmlerinde gördüğümüz Clark Kent, geri dönmüş diyebiliriz. Buranın Spoıler olmadığını zaten biliyorsunuz. Batman v Superman filminde Süpermen’in ölümüyle dünyanın başına gelecekleri zaten tahmin etmek pek güç değil. Zack Snyder, DC karakterlerini tanrısallaştırdığı için Marvel filmlerindeki gibi önemli karakterlerin güçlerini törpülemiyor.

snyder-cut-superman

Süpermen bu filmde çok iyi bir dengeye sokulmuştu. Whedon’ın filminde gördüğümüz saçmalıklardan hiçbiri yoktu. Ne filmin ana kötüsüne gelip tek atıyor ne de feci bir şekilde dayak yiyordu. Tam olması gerektiği ekiple, organize bir şekilde çalışıp Kriptonlu olmanın gerekliliklerini de yerine getirdi.

Aquaman ve Wonder Woman için söylenecek pek bir şey yok. Zaten bu karakterlerin, Snyder Cut öncesi solo filmlerini görmüştük. Ancak Snyder Cut’ın Aquaman filminden önce çıktığını hatırlatalım.

Wonder Woman karakterinin cinsiyetçi Joss Whedon’dan kurtulmasıyla, kadını cinsel obje olarak gösteren sahnelerden de kurtulmuş olduk.

wonder-woman-Snyder-Cut

Justice League İncelemesi: Snyder Cut Teknik İnceleme

Snyder Cut ile ilgili hikayeyi spoiler vermeden olabildiğince incelemeye çalıştık. Film aynı konuyu daha güzel bir yoldan işlemişti. Şimdi de filmin teknik yapısına birazcık bakalım. Zaten epik sahneler çekmeyi seven Zack Snyder, filmine bunları yine doldurmuş. Ağır çekim olayını abartsa da pek fazla rahatsız ettiğini söyleyemem. Bence gayet güzel sahneler çekmiş. Filmdeki dövüş sahneleri yine Zack Snyder’ın apaçık tarzıyla kimin kime vurduğu gizlenmeden, cesurca çekilmiş. Görsel efekt konusunda filmin 70 milyon dolarlık bütçesine rağmen mükemmel bir iş çıkmış diyebilirim. Birçok açıdan bu bütçenin 4 saatlik bir filme yetmeyeceğini düşünüyordum. Ancak izleyince filmde sırıtan bir şey görmedim.

Senaryoda bazı şeyler küçük küçük geçiştirilse de bazı karakterlerin 2 saatlik boş filmlerini izlemekten daha iyi olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden Zack Snyder’ın bu evren için izlediği yol bence geçerli.

Zack Snyder’s Justice League incelemesi bu kadardı. Biz Snyder Cut’ı beğendik, elbette daha iyi olabilirdi ancak bu hali bile gerçekten güzeldi ve hiç sıkılmadan 4 saat kendini izletecek çok az yapım vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ